Solution in certification

CERTOP PRVI U SRBIJI SERTIFIKOVAO ISO 50001 U OBLASTI ENERGETIKE

Novosadsko preduzeće “Energotehnika Južna Bačka” prva je firma u oblasti energetike i peta u Srbiji koja je dobila sertifikat ISO 50001:2011 zahvaljujući kojem će postići energetsku efikasnost u pogledu poslovanja.

Sistem menadžmenta energijom "Energotehnici Južna Bačka" obezbeđuje racionalno upravljanje energijom i niže troškove poslovanja. Kroz okvir sistema upravljanja energijom koji definiše standard ISO 50001, uspostavljen je program uštede energije kojima se ostvaruju energetska efikasnost i konkurentnije poslovanje.

- Menadžment u “Energotehnika Južna Bačka” je među prvima u Srbiji doneo odluku o implementaciji i sertifikaciji Energetskog menadžment sistema po međunarodnom standardu ISO 50001:2011 u duhu jednistvene energetske strategije Srbije, što znači da su top menadžment i svi zaposleni ove kompanije među prvima dali veliki doprinos da Srbija i u oblasti energetike zadovolji Evropske kriterijume i normative - rekao je generalni direktor Certopa, g-din. Tibor Šandor.

Prvi korak ka povećanju energetske efikasnosti u samoj kompaniji, bilo je korišćenje sistema toplotne pumpe koja upotrebljava isključivo geotermalnu energiju, odnodno energiju zemlje za grejanje i hlađenje objekata, što je 3 do 4 puta manji trošak od uobičajenog.

- Na vreme smo prepoznali mogućnosti i prednosti korišćenja "zelene energije", i kompanija je uspešno realizovala niz projekata u ovoj oblasti i počela znatno da širi svoje kapacitete u ovom smeru. Osim korišćenja "zelene energije", na ovaj način štedimo značajni novac – kažu u "Energotehnika Južna Bačka".