Solution in certification

Međunarodni Forum "Čista voda - zdrav život"

Kompanija za sertifikacione usluge Certop CO d.o.o. Kanjiža sa Mediation Team d.o.o. Kanjiža, uz saradnju sa Opštinom Kanjiža organizovali su 22. juna 2017. god. Mađunarodni Forum pod nazivom: „Čista voda – zdrav život“. Na Forumu su izneta iskustva i primeri realno ostvarivih projekata u oblasti čišćenja i uštedi vode za piće.

Tim povodom vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Sabolč Halaši, pozdravljajući učesnike Foruma, istakao je da Sekretarijat podržava projekte koji se tiču očuvanja zaštite životne sredine sredstvima koje opredeljuje kroz konkurse za visoke tehnologije i nauku.

Pokrajinski sekretar Vladimir Galić naglasio je da je čista i zdrava voda istovremeno veoma bitna kako sa stanovišta zdravlja, tako i u zaštiti životne sredine ističući decenijske probleme zagađenja pijaće vode u Vojvodini, a posebno u severnom Banatu. Sekretar Galić pozdravio je svaku inicijativu i podržao svaku tehnologiju, koja može rešiti problem koji je i bio tema foruma.

Profesor sa Prirodnomatematičkog fakulteta iz Novog Sada dr Božo Dalmacija sa stručne strane upoznao je prisutne sa problemima vode za piće u Vojvodini, te zajedno sa predstavnicima mađarske firme „S-Metaltech 98 Kft.“ govorili su o tehnologiji i iskustvima sa primenom uređaja AsMet čija je primarna namena uklanjanje arsena iz vode, kako na samim česmama, tako i u velikim vodovodnim sistemima.

Na forumu je još bilo reči o uštedi vode sa unapređenim perlatorima, o prečišćavanju otpadnih voda, kao i o sadnji ekološko- energetskog drveća koja trenutno doživljava ekspanziju u Evropi.